Samrådsförslag för Brädgården 3

Allmän plats

Inom planområdet finns en befintlig gång- och cykelväg längs Folkungavägen som planläggs med användningen GATA. Gång- och cykelvägen planeras att breddas vilket ryms i användningsområdet. Utfart är inte lämpligt mot Folkungavägen varför ett utfartsförbud regleras mellan allmän plats och kvartersmark.

Slottsträdgårdsgatans befintliga läge ligger inte inom planområdet. Gatumark längs gatan tillkommer för att möjliggöra angöring till lokaler samt angöring för sopbil för kvarteret. Se vidare avsnittet om konsekvenser.

Huvudmannaskap

Kommunen är huvudman för allmän platsmark och ansvarar för utbyggnaden av denna om inget annat avtalats. Fastighetsägaren är ansvarig för åtgärder/genomförande inom kvartersmark.

Kvartersmark

Planen möjliggör för användningen vård (D) för att skapa förutsättningar för ett särskild boende. Detaljplanen är avsedd att vara flexibel i det fall ett särskilt boende inte blir aktuellt att uppföras, därför möjliggör planen även för bostäder (B) och kontor (K). Användningarna gäller inom all kvartersmark. Detaljplanen möjliggör även för centrumverksamhet (C) men regleras till att det endast får finnas i bottenvåning. Centrumverksamhet möjliggörs på hela bottenvåningen inom kvarteret men i sydöstra hörnet av planerade byggnader ställs krav på att centrumlokal ska finnas (s1) då ett torg planeras utanför i söderläge.

I norra delen av planområdet möjliggörs för ett särskilt boende. Användningen vård gäller inom hela planområdet men det är i den norra delen det möjliggörs för ett särskilt boende med tillräckligt antal vårdlägenheter för denna typ av boende. Förslaget är baserat på 80 lägenheter fördelade på fyra våningar samt en bottenvåning för övriga funktioner till boendet. Byggrätten regleras genom användning- och egenskapsgränser (och/eller sekundära egenskapsgränser och kombinerad egenskapsgräns) samt höjdbestämmelser. Högsta byggnadshöjd regleras till 23,5 meter över angivet nollplan (h1) och nockhöjden regleras till 29,5 meter över angivet nollplan (h2). Då en byggnad för särskilt boende i regel kräver en djupare huskropp än ett bostadshus/kontorsbyggnad har byggrätten som omfattas av D utvidgats genom ett större egenskapsområde. För att säkerhetsställa att den utvidgade byggrätten inte nyttjas för att endast uppföra ett djupare bostadshus/kontorsbyggnad har ytan kompletterats med planbestämmelsen:

e1 – Största tillåtna exploatering för bostäder och kontor är 9016 kvadratmeter bruttoarea. Gäller ej äldreboende.

Således kan byggrätten nyttjas fullt ut för all form av äldrevård, tillexempel äldreboende, och bottenvåning kan nyttjas för centrumändamål men för bostäder och kontor får inte 9016 kvadratmeter bruttoarea överskridas. De två byggnaderna för särskilt boende respektive bostäder eller kontor skiljer sig därmed i utformning vilket redovisas i figuren nedan.

Figur xx. Struktur med särskilt boende till vänster och en struktur med bostäder till höger.

I planområdets södra del möjliggörs en byggnad som kan inrymma vård, bostäder och kontor samt centrumverksamhet i bottenplan. Fastighetsägaren planerar i första hand ett trygghetsboende men detaljplanen är flexibel. Byggrätten för denna byggnad regleras genom egenskapsgränser, kombinerade egenskapsgränser och höjdbestämmelser. Högsta byggnadshöjd är reglerat till 16 meter över angivet nollplan (h3) och högsta nockhöjd är reglerat till 19.50 meter över angivet nollplan (h4). Inom egenskapsområdet för byggrätten möjliggörs en djupare byggnad med flera trapphus alternativt en mindre djup byggnad med loftgång mot innergård. Loftgång får endast anordnas mot innergård och inte utföras inglasad vilket regleras med bestämmelsen f1.

Den norra och södra byggnaden länkas samman med lägre byggnadsvolymer i ett plan, en volym i väster och en i öster. Nockhöjden regleras till 9,50 meter över angivet nollplan (f5) vilket i planerat förslag är samma höjd för hela bottenvåningen i kvarteret. Byggnadsvolymerna bidrar till att få en sluten sockelvåning mot gatan men den lägre höjden bidrar till att sol och ljus tillåts komma in på gården och att innergården upplevs mer luftig. Volymerna i ett plan möjliggör takterrasser på dess tak.

I kvarteret begränsas var marken inte får förses med byggnad (ö1). Detta gäller bland annat marken närmast Köksträdgårdsgränd, regleringen syftar till att inte minska grändens reda smala utrymme i norr utifrån planerad bebyggelse i kvarteret Brädgården 3. I söder regleras samma bestämmelse för att möjliggöra det planerade torget men bestämmelsen finns även inom ett u-område för allmännyttiga underjordiska ledningar.

Utformning

Larsson Arkitekter har i samarbete med Urbio, Hemsö och Nyköpings kommun tagit fram ett gestaltningsprogram (2024-04-10). I uppdraget ingår att förtydliga detaljplanens ambitioner och avsikter gällande kvarterets utformning och möte med omgivande mark och bebyggelse, men också byggnadsvolymernas och utemiljöns funktioner, gestaltning och kvaliteter. I gestaltningsprogrammet finns ett antal principer/strategier för kvarterets utformning.

Figuren xx visar den tilltänkta byggnaden i ett alternativ med ett vårdboende i den högre volymen och ett trygghetsboende i den lägre.

Den sista pusselbiten
Genom att bebygga Brädgården 3 fullföljs stadens ambitioner att utveckla och förtäta hela kvarteret Brädgården. På ett hållbart sätt effektiviseras resursutnyttjandet då bebyggelsen uppförs på redan exploaterad mark. I området finns sedan tidigare etablerad infrastruktur och närhet till offentlig och privat service. Brädgården 3 blir den sista pusselbiten som länkar ihop den äldre bebyggelsen med de nya bostadskvarteren.

I planen ges möjlighet att bebygga fastigheten längs fastighetsgränserna i alla väderstreck utom i söder. Här hålls bebyggelsen tillbaka från fastighetsgränsen för att ge plats åt ett gemensamt torg. Torget blir en förlängning av det gröna promenadstråk som passerar genom Brädgården 1 och fortsätter längs villabebyggelsen i öster. Torget öppnar upp vyn mot söder och de faluröda hamnmagasinen invid stråket längs Nyköpingsån. Den sociala mötesplatsen som bildas av torget blir en naturlig entré till de nya bostadskvarteren i Brädgården.

På plankartan regleras byggbara ytor med användning- och egenskapsgränser (och/eller sekundära egenskapsgränser och kombinerad egenskapsgräns). Torget läggs på kvartersmark för att fastighetsägaren ska ha större rådighet, exempelvis att verksamheterna i de tillkommande lokalerna kan nyttja ytan för sin verksamhet. Bestämmelsen n2 reglerar att parkering inte får anordnas på torgytan. Angöringsplatser samt cykelparkering är undantaget.

Övergång från högre till lägre
Den visuella upplevelsen av det nya kvarteret är som mest framträdande från Nyköpingsån och hamnen i sydväst. De befintliga byggnaderna närmast Nyköpingsån är en till tre våningar höga. Bakom Brädgården 3 finns nybyggda bostadshus i sex våningar. Det nya kvarteret skapar en mjuk övergång från den lägre bebyggelsen längs ån till de högre bostadskvarteren genom en trappning uppåt i nordöstlig riktning.

Höjdbestämmelserna på plankartan möjliggör en högre byggnad i norr om fem våningar och en lägre byggnad i söder om tre våningar. Den högre byggnaden möter an mot byggnader på andra sidan Köksträdgårdsgränd i kvarteret Brädgården 1 med samma våningsantal. Från den högre byggnaden sluttar kvarteret Brädgården 3 söderut med den lägre byggnadsvolymen om 3 våningar vilket regleras med höjdbestämmelser för att möta an mot de lägre byggnadsvolymerna i Hotell Kompaniet samt magasinsbyggnaderna på andra sidan Folkungavägen.

Byt ut figuren när linjen över vägen mellan hotell och magasinen tagits bort.

Funktionsprogram
Planförslaget utgår från ett alternativ med serviceboende och trygghetsboendet (D och B) men har även utretts för enbart trygghetsbostäder (B). Båda bostadstyperna riktar sig mot äldre men graden av assistansbehov skiljer sig åt. Nyköpings kommun eftersträvar 100 lägenheter per serviceboende. För Brädgården 3 möjliggörs en volym som kan inrymma 80 lägenheter.

För att möjliggöra 100 lägenheter för ett serviceboende hade det behövts ett våningsplan till, totalt 6 våningar vilket har bedömts bli en för hög volym i förhållande till omgivande bebyggelse. Höjdbestämmelser reglerar att det blir maximalt 5 våningar.

Gavlar och takvinklar
I det fall kvarteret inrymmer ett serviceboende med en djup byggnadskropp vilket beskrivits tidigare så riskerar gavlarna att bli klumpiga och dominanta i förhållande till omgivningen då bredden på byggnaden blir 16 meter.

Gavlarna mot innergården utformas därför med ett indrag i fasad, vilket skapar nättare gavlar med samma proportioner som för ett normalbrett bostadshus. Indragen regleras med egenskapsgränser på plankartan.

Gavlarna kan ska även skjutas ut ytterligare i förhållande till fasadliv, för att verkligen accentuera gavelmotiven. På plankartan regleras att "gavelmotiv mot Folkungavägen ska markeras genom indrag av angränsande fasad".

Med gavlar i liknande bredd och takvinklar som i kvarteret Brädgården 1 samspelar de två kvarteren med varandra. I vinkeln vid korsningen Slottsträdgårdsgatan/Köksträdgårdsgränd skapas en ”falsk” gavel för att möta upp den gavel som avslutar Brädgården 1. Denna gavel kravställs inte likt gavelmotiven mot Folkungavägen då de är de viktigaste gavlarna för utformningen av kvarteret men detaljplanen möjliggör den falska gaveln.

På plankartan regleras att en gavelspets får utföras vid varje byggnads ytterhörn, även om byggnadshöjden överskrids (f3). Bestämmelsen gäller för alla byggnadsvolymer förutom länkbyggnaderna om 1 våning. För den större byggnadsvolymen regleras att sadeltak med mittförlagd taknock ska uppföras. Takvinkel får vara mellan 40 - 45 grader (f4). Bestämmelsen är till för att få liknande tak och och takvinklar som i kvarteret Brädgården 1 som har takvinklar om 45 grader vid Köksträdgårdsgränd. Motivet till spannet på 5 grader (40 - 45) är för att ha marginaler vid projektering av byggnaden.

För den lägre byggnadsvolymen om 3 våningar regleras ingen takvinkel eller krav på typ av tak. Anledningen är för att möjliggöra olika alternativ. Dels kan det bli sadeltak med takvinkel vilket illustreras i gestaltningsprogrammet, där reglerar bestämmelserna om byggnadshöjd och nockhöjd vad som är möjligt . Dels möjliggörs även för ett tak med takterrass, då styr bestämmelsen om byggnadshöjd vilken höjd taket hamnar på.

Stadskvarter med sluten sockelvåning
Kvarteret utformas med en sammanhållen sockelvåning mot gatan. Detta för att att skapa tydliga gaturum som följer innerstadens kvartersstruktur. Genom att möjliggöra för byggrätt genom runtom hela kvarteret möjliggörs en sammanhållen sockelvåning.

Kvarteret utförs med entréer åt samtliga håll, för att levandegöra gaturummen och skapa en aktiv sockelvåning. Detta gäller bostäder såväl som lokaler.

Angöring och parkering
Bostadsentréerna angörs huvudsakligen från Slottsträdgårdsgatan och Köksträdgårdsgränd. Här finns angöringsplatser för både personbilar, räddningsfordon, transporter och sopbil.

Väderskyddad gångväg genom portik via innergården och tillgängligt källargarage med hissförbindelse till samtliga trapphus tillåter tillgänglig angöring och parkering även till bostäderna längs Folkungagatan. Tillgängliga p-platser och inlastning till lokaler finns på torget respektive Slottsträdgårdsgränd.

På plankartan regleras att en genomgående portik ska finnas mellan Folkungavägen och innergård samt en mellan Köksträdgårdsgränd och innergård. Portikerna ska ha en lägsta fri höjd på 3 meter och en minsta bredd på 2,5 meter (f2). Portikernas exakta placering regleras ej.

På den föreslagna torgytan samt delen av Köksträdgårdsgränd som ligger inom fastigheten Brädgården 3 regleras att parkering inte får anordnas. Angöringsplatser och cykelparkering undantaget (n2). Angöringsplatserna för Slottsträdgårdsgatan innebär att de blir på allmän plats, se avsnittet om konsekvenser.

För centrumlokalerna regleras att de ska ha en våningshöjd om minst 3,5 meter (gäller från angränsande marknivå till underkant ovanliggande bjälklag). Bestämmelsen reglerar endast lokalernas våningshöjd men planen möjliggör att hela bottenvåningen kan ha samma våningshöjd.

Utvecklad beskrivning avseende parkering/trafik finns i avsnittet Konsekvenser.

Balkongstrategi
För att skapa välbalanserade fasader och samspela med gaturummet finns bestämmelser för utkragande balkonger och burspråk.

Köksträdgårdsgränd har ett smalare parti i norra delen av gränden. För att gränden inte ska upplevas ännu smalare begränsas balkong och burspråksarea. Samma begränsning gäller för Slottsträdgårdsgatan, dels för att inte påverka upplevelsen av gatans utrymme i någon större grad och dels för att hålla samma uttryck ut från kvarteret för den större byggnadsvolymen om 5 våningar. På plankartan regleras att Balkong och burspråk mot Slottsträdgårdsgatan och Köksträdgårdsgränd får kraga ut max 0,8 meter från fasad med en bredd om max 2,8 meter.

Folkungavägen utgörs av ett bredare gatuutrymme vilket tillåter en större volym för balkonger och burspråk. På plankartan regleras att Balkong och burspråk får kraga ut mot Folkungavägen. Max 1,2 meter från fasad för balkonger och max 0,8 meter från fasad för burspråk. Balkong och burspråk får ha en bredd om max 3 meter. Gavlar får inte ha fler än en balkong/burspråk per våning. Bestämmelsen gäller för de fasader som vetter mot Folkungavägen vilket även inkluderar fasader vid torget.

För ovan beskrivna balkonger regleras att Balkong mot allmän plats eller kvartersgator/gränder får inte inglasas eller förses med skärmtak. Bestämmelsen syftar till att hålla fasaderna nätta och öppna för att inte inge ett för storskaligt intryck.

Balkonger mot innergården följer andra principer än ut från kvarteret. Här tillåts inglasade balkonger då de inte är lika synliga från omgivande gator/kvarter. Areareglering sker för att inte få för stora balkonger på innergården i förhållande till planerade byggnadsvolymer. Balkonger tillåts inte på den mindre volymen om 3 våningar för att inte inkräkta på innergården. Möjligheten till vistelseytor kan dock möjliggöras på en loftång ifall en sådan uppförs. För beskrivning av loftgång, se tidigare beskrivning av volym för kvartersmark. För innegården regleras att Balkonger mot innergård får endast anordnas på huskropp mot Köksträdgårdsgränd och Slottsträdgårdsgatan. För användningarna Bostäder och Kontor får balkongerna kraga ut max 2 meter från fasad med en bredd om max 4 meter. För användningen Vård är totalarean för sammanlagd balkongyta 70 kvadratmeter. Varianterna för de olika användningarna får inte kombineras.

För samtliga balkonger och burspråk gäller en lägsta fri höjd om 3,5 meter från marken vilket regleras på plankartan.

Takterrasser möjliggörs ovanpå volymerna om 1 och 3 våningar.

Figur xx. Innergården med loftgång, takterrasser samt inglasade balkonger runt om.

Genomförandetid

Genomförandetiden är 120 månader från den dag detaljplanen vinner laga kraft.