Samrådsförslag för Brädgården 3

Natur och grönstruktur

Planområdet utgörs av en parkeringsplats, en gång- och cykelväg samt mindre grönyta mellan dessa. Några enstaka träd finns mellan gång- och cykelvägen och parkeringen men i övrigt finns inga naturvärden. Planområdet ligger ca 30 meter från Nyköpingsån som har höga naturvärden.

Bebyggelse

Planområdet utgörs till största del av en parkeringsplats inom fastigheten Brädgården 3, en gång- och cykelväg finns i söder inom fastigheten Öster 1:1. I övrigt finns ingen bebyggelse inom planområdet.

Norr om planområdet finns fastigheten Brädgården 2 med Rättscentrum som innehåller, tingsrätt, polis, häkte och frivården. Byggnaderna är uppförda i 1-3 våningar. Väster om planområdet ligger hotell Kompaniet i 3,5 våning och nordväst om planområdet finns flerbostadshus. I öster gränsar planområdet till fastigheten Brädgården 1 där ny bostadsbebyggelse är under uppförande med flerbostadshus och stadsradhus. Närmast planområdet planeras byggnader i 4-6 våningar. Söder om planområdet på andra sidan Folkungavägen finns flertalet äldre röda magasinsbyggnader från 1700-talet som idag inhyser bland annat handel och restaurang.

Stadsbild
Den centrala delen av Nyköping, väster och öster om Nyköpingsån, som rinner genom staden i nord - sydlig riktning och delar staden i två delar, präglas fortfarande av 1600-talets strikta rutnätsplan och kvartersindelning. Planen kännetecknas av öst - västlig orientering genom Storgatan som skär genom staden med Stora torget som en central punkt och förbinder den östra sidan med den västra sidan via Stadsbron. Planstrukturen bryts på sina ställen av en kuperad terräng där Borgarberget med Västra klockstapeln och Stackeberget med Östra klockstapeln utgör centrala Nyköpings högsta punkter och är såväl landmärken i stadslandskapet som platser för utblickar över Nyköping.

Centrala Nyköping har i sin helhet en urban karaktär som präglas av en tät bebyggelse och mestadels slutna kvarter. Bebyggelsen i centrala staden har en relativt låg skala med flera sammanhängande delområden om max tre våningar samt totalt sett få byggnader med mer än fem våningar. Ny bebyggelse i hamnen är i huvudsak i 3 - 6 våningar, men med bland annat ett högre hus i 17 våningar som förut fungerat som silo, men idag inhyser bostäder.

Årummet är ett centralt motiv i upplevelsen av Nyköping, där bebyggelsen på bägge sidor av ån ramar in årummet och skapar två framsidor/fronter mot vattnet. Årummet ramas in i söder av Nyköpingshus på den västra stranden och de äldre bevarade hamnmagasinen på den östra. Här är det äldre Nyköping tydligt läsbart och lätt att uppleva.

Söder om själva stadskärnan, väster och öster om Nyköpingsån övergår centrumbebyggelsen i verksamhets- och industriområden som präglas av stora byggnadsvolymer i en låg skala uppförda under 1900-talet, en karaktär som fortsätter i de angränsande områdena söder om Hamnvägen.

Trafik

Planområdet ligger längs Folkungavägen som är en kommunal väg. Skyltad hastighet vid planområdet är 40 km/h. Under 2023 genomfördes en trafikmätning. Uppmätt årsmedeldygntrafik var 3185 fordon, 2 % utgjordes av lastbilar/buss och 87 % av personbilar, resterande utgjordes av fordon under 2,6 meter. Längs Folkungavägen finns en gång- och cykelväg på östra sidan, del av denna ingår i planområdet. På västra sidan om Folkungavägen finns en gångväg. Gång- och cykelvägen går norrut mot centrum, söder mot hamnen med kopplingar både västerut och österut i Nyköping. Övergångsställen över Folkungavägen finns intill planområdet i nordväst samt i sydöst.

Busslinje 3 trafikerar Folkungavägen, hållplats finns precis utanför planområdet i nordväst. Linje 3 går mellan Nyköpings bussterminal och Brandholmen. Linjen trafikeras i vardera riktning 55-59 gånger under vardagar och 28-30 gånger under helger med tätare trafik under morgnar och eftermiddagar.

Fastigheten Brädgården 3 utgörs av en parkering med i dagsläget ca 130 platser. 85 av dessa parkeringsplatser är upplåtna till intilliggande hotellet genom servitut samt 15 av dessa är upplåtna till en intilliggande bostadsrättsförening genom servitut.

Planområdet gränsar även till Slottsträdgårdsgatan i norr som är allmän gata. I öster gränsar planområdet till Köksträdgårdsgränd som ligger på kvartersmark.

Kulturmiljö

De befintliga kulturhistoriska värdena har sammanfattats i en Kulturmiljöanalys (Anders Stjernberg AB). Mycket litet återspeglar det aktuella stadsområdets historiska djup, vare sig det handlar om den kungliga etableringen av Nyköping eller 1800- och 1900 - talets industrihistoria. Här saknas i hög grad kulturhistoriska värden där endast de kvarvarande hamnmagasinen i söder ger ledtrådar till stadens långa historia. Det synligt läsbara utgör resultatet av en sentida modern stadsutveckling, som präglas av tidstypisk gestaltning utifrån planinitiativ och byggindustriella processer. Den samlade karaktären i området ger en splittrad stadsbild som ännu söker en identitet.

Sörmlands museum bedömde 2015 att kvarteret Brädgården 2 inte har något kulturhistoriskt värde, men kan ha en positiv betydelse för stadsbilden. Det gäller även bostadsbebyggelsen i kvarteret Kompaniet väster om Folkungavägen. Hotellet söder om dessa har ett utpekat kulturhistoriskt värde, som närmast motsvarar varsamhetsnivån i Plan och bygglagen, 8 Kap §17. De byggnader som återfinns i området med högsta värderingen – särskilt värdefull - utgörs av hamnmagasinen i söder samt norr om flerbostadshusen utmed Folkungavägen. Dessa värderingar motsvarar förvanskningskriteriet i PBL 8 Kap §13.

Fornlämningar
Planområdet ligger precis intill, och till en mindre del inom, Nyköpings stadslager, fornlämning L1984:6709.

Sociala aspekter

Planområdet utgörs av en parkering som får anses som en mindre trygg plats kvällar och nätter, även om den är belyst. Intilliggande hotellet bidrar positivt till tryggheten i området då den bidrar med liv och rörelse även kvällstid. När byggnationen på Brädgården 1 står färdigt kommer tryggheten även öka med fler ögon som får överblick över området i och med bostäderna samt de publika lokalerna intill planområdet. Polisens närhet anses öka tryggheten i området, dock är det baksidan av polishuset som är vänt mot planområdet.

Parkeringen ligger högre än Folkungavägen och gång- och cykelvägen. Fysisk tillgänglighet utifrån höjdskillnaderna behöver beaktas.

Avseende demografiska förutsättningar i närområdet finns statistik från kvarteret Kompaniets två bostadsrättsföreningar som angränsar planområdet. I dessa flerbostadshus är det framförallt äldre människor som är bosatta, 79 % är äldre än 65 år och av dessa är 41 % äldre än 80 år.

Service

Planområdet är beläget i Nyköpings centrum med gångavstånd till de mest centrala delarna med butiker, restauranger, apotek, mataffärer med mera. Det finns flertalet skolor i centrala Nyköping med förskola, grundskola och gymnasium. Tre vårdcentraler finns på ett avstånd om ca 500 - 800 meter från planområdet.

Geotekniska förhållanden

En geoteknisk undersökning och utredning har genomförts på fastigheten Brädgården 3 (Structor, 2024b). Undersökningen genomfördes under november 2023 och är ett komplement till tidigare utförda geotekniska undersökningar på platsen.

Undersökningsområdet används uteslutande i dag som parkeringsyta, bortsett från en liten grönyta med enstaka lövträd och buskage utmed Folkungavägen. På intilliggande fastighet Brädgården 1 pågår byggverksamhet (2023-11-09) i form av uppförande av nya flerbostadshus. Fastigheten Brädgården 3 är ca 3 700 m2 stor. Ytan är relativt plan och marknivån inom undersökningsområdet varierar mellan ca +4,7 och ca +5,1.

Något berg i dagen förekommer inte inom Brädgården 3. Från markytan och nedåt utgörs jorden av fyllning, lerig silt/siltig lera och därunder av växellagrade skikt av finsandig silt och siltig finsand som mot större djup övergår i grövre friktionsjord/morän på berg. Jorddjupen och djupet till berg är sannolikt som störst i den norra/mellersta delen av Brädgården 3. För detaljerad beskrivning av lagren hänvisas till utredningen.

Bergnivån är undersökt i en punkt i södra delen av utredningsområdet och i den punkten var det 1,8 m djup till berg. Utförda tryck- och CPT-sonderingar i jord har stoppat på mellan ca 4,7 och 10,3 meters djup. Några synliga tecken på att marksättningar pågår eller har uppkommit kunde inte observeras i samband med den geotekniska undersökningen.

Risken för skred, ras och erosion ökar vid branta naturliga släntlutningar eller stora nivåskillnader i kombination med lösa jordarter med låg skjuvhållfasthet. Fastigheten Brädgården 3 utgörs av lösa jordarter (lera, silt och finsand), men är relativt plan och bedöms därför inte under nuvarande förhållanden vara känslig för skred eller ras. Höga vattenstånd och översvämningar kan leda till ökande portryck i leran och silten, vilket generellt skulle kunna försämra stabiliteten i området. Då planområdet är relativt plant i dag, förväntas inte några förhöjda skredrisker till följd av klimatpåverkan. Finkorniga jordarter i form av lera och silt förekommer till relativt stora djup på fastigheten Brädgården 3. Detta innebär att marksättningar kommer att uppstå där uppfyllnader eller annan tyngre last varaktigt påförs dagens marknivå.

Förekomsten av markradon i befintlig fyllningsjord och naturligt lagrad jord därunder är okänd.

Det bedöms att lokalt omhändertagande av dagvatten genom infiltration och perkolation ner till underliggande grundvattenmagasin i friktionsjorden/moränen inte är praktiskt möjligt. Detta då de övre jordlagren består av mäktiga täta lager med lera och silt.

Hydrologiska förhållanden

Två nya grundvattenrör har installerats i området i samband med den geotekniska undersökningen (Structor, 2024b). Grundvattenrören är benämnda SG1443 och SG1444. Det finns lodningar av grundvattentrycknivåer från äldre grundvattenrör i området. De äldre grundvattenrören är benämnda GV3 och 22SG13GW. Nedan tabell redovisar avlästa trycknivåer på grundvatten i nu befintliga och i äldre grundvattenrör. Tabellen är från Markteknisk undersökningsrapport (Structor, 2023).

Grundvattenrör ID

Datum

Marknivå (möh)

Djup under markytan (m)

Trycknivå (möh)

SG1443

2023-11-20

+4,69

3,68

+1,0

SG1444

2023-11-20

4,80

3,5

+0,89

22S13GW

2022-02-23

5,44

3,57

+1,87

2022-03-18

3,7

+1,74

GV3

2017-04-07

4,94

3,64

+1,3

2017-04-11

4,94

3,64

+1,3

Baserat på uppmätta lodningar av vattennivåer skall det tills vidare förutsättas att det övre grundvattenmagasinet har en gradient som lutar mot väst/sydväst. Det övre grundvattenmagasinet i fyllning och i sprickor i förekommande torrskorpelera är inte undersökt. Det kan inte heller uteslutas att vatten på gröna ytor söker sig till dränerande ledningsgravar på fastigheterna och ut i ledningsgravar i omgivande gator.

Miljö
Strandskydd

Hela planområdet omfattas av strandskydd då det ligger inom 100 meter från Nyköpingsån. Goda livsvillkor för djur- och växtliv saknas då planområdet utgörs av en parkeringsplats och en gång- och cykelväg samt enstaka träd och sly. Allmänheten har idag tillgång till området då parkeringen är öppen för allmänheten.

Dagvatten

Markanvändning i befintlig situation består av asfalterad parkeringsyta och lite plantering längs Folkungavägen. Befintlig dagvattenhantering inom planområdet är inte känt. Baserad på områdets höjdsättning och att det finns befintliga rännstensbrunnar inom området, antas det dock att avrinning sker från de hårdgjorda markytorna till det kommunala dagvattennätet via dagvattenbrunnar.

Befintlig dagvattenledning finns längs Folkungavägen söder och väster om utredningsområdet. Anslutningspunkten för dagvatten till det allmänna dagvattennätet ligger vid södra sidan av fastigheten och har vattengångshöjd+1,78 meter.

Recipient för ytlig avrinning från utredningsområdet är Nyköpingsån. Nyköpingsån har måttlig ekologisk status och uppnår ej god kemisk status. Den ekologiska statusen är måttlig på grund av övergödning och fysisk påverkan i vattendraget. Den kemiska statusen klassificeras som uppnår ej god på grund av miljögifter i vatten.

Det finns inga markavvattningsföretag finns inom planområdet. Angående vattendomar finns det inga ytvattendrag inom planområdet och det finns inga vattenskyddsområden i närheten av planområdet. Således finns det inga vattendomar som påverkar dagvattenhanteringen.

Luftkvalité

Luftkvalitén inom planområdet är god. Data har hämtats från SMHs tjänst nationell modellering av luftkvalitet. För kväveoxid (NO2) ligger årsmedelvärdet runt 5-6 mikrogram per kubikmeter, i norra delen av planområdet är nivån under 5 mikrogram per kubikmeter. Nivåerna ligger under både miljökvalitetsnorm och miljömål. För grova partiklar (PM10) ligger nivån under 10 (runt 9,5) mikrogram per kubikmeter vilket är under nivån för både miljökvalitetsnorm och miljömål. För mindre partiklar (PM2,5) ligger nivån på 5 mikrogram per kubikmeter vilket är under nivån för både miljökvalitetsnorm och miljömål.

Hälsa och säkerhet

Förorenad mark

Då planområdet utgörs av en parkering samt tidigare används för Nordiska kompaniets verksamhet och virkesupplag har en miljöteknisk markundersökning tagits fram för att undersöka eventuella föroreningar i mark (Structor, 2024a).

År 2017 utfördes en markundersökning på grannfastigheten Brädgården 1 där det även utfördes provtagning i tre borrpunkter på Brädgården 3. Analyserade prover visade inte någon förekomst av föroreningar över befintliga riktvärden för känslig markanvändning (KM) på Brädgården 3. Undersökningsmaterialet har bedömts som litet i förbindelse med detaljplanearbetet och därför utfördes en kompletterande markundersökning den 8 november 2023. Provtagning utfördes med hjälp av en borrbandvagn i sex borrpunkter och i tre av dessa installerades det grundvattenrör. Grundvatten kunde endast provtas i två av dessa då ett av grundvattenrören var torrt.

I arton jordprover analyserades både metaller och organiska ämnen såsom bland annat alifater, aromater och polycykliska aromatiska kolväten (PAH). I tolv prover analyserades även polyklorerade bifenyler (PCB). Ämnen överskridande riktvärdet för KM påträffades endast i två prover, varav kadmium i ett prov och PCB i ett annat. För båda ämnena underskreds dock riktvärdet för mindre känslig markanvändning (MKM). Grundvatten från två borrpunkter analyserades med ett brett analyspaket och inga förhöjda halter i förhållande till befintliga riktvärden påträffades i proverna.

Både undersökningen som utfördes 2017 och den kompletterande undersökningen utförd under 2023, visar att marken är lämplig för bostadsändamål med avseende på markföroreningar. Analysresultaten visar att det huvudsakligen inte förekommer föroreningar överskridande riktvärdet för KM.

Omgivningsbuller

Trafikbullret vid planområdet domineras av buller från Folkungavägen och Ringvägen.

Enligt förordning 2015:216 om trafikbuller vid bostadsbyggnader, och de ändringar som presenteras i förordning 2017:359, gäller följande riktvärden för buller från spårtrafik och vägar.

3 § Buller från spårtrafik och vägar bör inte överskrida

1. 60 dBA ekvivalent ljudnivå vid en bostadsbyggnads fasad, och

2. 50 dBA ekvivalent ljudnivå samt 70 dBA maximal ljudnivå vid en uteplats om en sådan ska anordnas i anslutning till byggnaden.

För en bostad om högst 35 kvadratmeter gäller i stället för vad som anges i första stycket 1 att bullret inte bör överskrida 65 dBA ekvivalent ljudnivå vid bostadsbyggnadens fasad. Förordning (2017:359).

4 § Om den ljudnivå som anges i 3 § första stycket 1 ändå överskrids bör

1. minst hälften av bostadsrummen i en bostad vara vända mot en sida där 55 dBA ekvivalent ljudnivå inte överskrids vid fasaden, och

2. minst hälften av bostadsrummen vara vända mot en sida där 70 dBA maximal ljudnivå inte överskrids mellan kl. 22.00 och 06.00 vid fasaden.

Vid en sådan ändring av en byggnad som avses i 9 kap. 2 § första stycket 3 a plan- och bygglagen (2010:900) gäller i stället för vad som anges i första stycket 1 att minst ett bostadsrum i en bostad bör vara vänt mot en sida där 55 dBA ekvivalent ljudnivå inte överskrids vid fasaden.

5 § Om den ljudnivå om 70 dBA maximal ljudnivå som anges i 3 § första stycket 2 ändå överskrids, bör nivån dock inte överskridas med mer än 10 dBA maximal ljudnivå fem gånger per timme mellan kl. 06.00 och 22.00.

I dokumentet ”Frågor och svar om buller” från Boverket, daterat 2016-06-01, ges följande tolkning av riktvärdet för maximal ljudnivå nattetid vid fasad.

20. I trafikbullerförordningens 5 § anges att om maximalnivån vid uteplats ändå överskrids bör nivån dock inte överskridas med mer än 10 dBA maximal ljudnivå fem gånger per timme mellan 06.00 och 22.00. Men för maximalnivåer vid skyddad sida finns inget angivet om eventuella acceptabla antal överskridanden?

Svar: Angående maximalnivåer är förordningen inte helt tydlig. Det finns dels maxnivåer vid uteplats som kan överskridas fem gånger/timme, dels maxnivåer nattetid vid skyddad fasadsida där det inte anges något om antal acceptabla överskridanden. Det är orimligt att ange att maxnivåer aldrig får överskridas, därför är Boverkets tolkning fem gånger/timme vid uteplats och fem gånger/natt vid skyddad sida.

Risk för olyckor

Planområdet är beläget i Nyköping, direkt nordväst om Ringvägen och söder om centrala Nyköping. På andra sidan Ringvägen öster om planområdet ligger en bensinstation (Preem) med ett avstånd mellan riskobjekt på drivmedelsstationen (pumpar och lossningsplats) och fastighetsgräns på närmst cirka 110 meter. Omkring 50 meter söder om planområdet gräns går Lennings väg som är en sekundär transportled för farligt gods. Utöver transporterna på Lennings väg sker drivmedelstransporterna till Preem på Ringvägen. Drivmedelsstationen planeras enligt Preem att vara kvar, men ej utökas till att innefatta biogas. De planerar att fräscha upp stationen vilket kan innebära något ökad försäljning av drivmedel men kommer ej resultera i fler drivmedelsleveranser.

Risk för skred, ras och erosion

SGI har tillsammans med ett flertal andra statliga myndigheter upprättat en samlad databas som beskriver risker för ras, skred och erosion i Sverige. Enligt denna databas är området inte ett aktsamhetsområde. Närheten till Nyköpingsån, i form av nivåskillnader och erosionsrisk vid strandlinjen, gör dock att det precis utanför fastigheten finns en zon som enligt databasen klassas som ett strandnära aktsamhetsområde.

Risk för översvämning

I framtagen dagvattenutredning (Structor Mark Södertälje, 2024) framgår att befintlig situation visar på att det finns två lokala lågpunkter inom utredningsområdet som riskerat att översvämmas vid regn större än vad det befintliga ledningsnätet är dimensionerat för, se figur xx. Befintliga lågpunkter har en volym på 9 och 6 kubikmeter.

Figuren visar befintlig situation vid 50 millimeters nederbörd och lågpunkter med volym.

I befintlig situation kan skyfallsvatten bredda söderut till Folkungavägen där det idag finns en lågpunkt där vatten kan ansamlas vid stora regn i södra svängen av vägen närmast Nyköpingsån.

Teknik

Vatten- och avlopp

Avseende kapacitet i ledningsnät för dricksvatten och dagvatten finns det tillräcklig kapacitet för tillkommande exploatering.

Avseende kapacitet för spillvattennätet finns det befintliga kapacitetsproblem längs hela Lenningsväg till avloppsreningsverk vid Brandholmen. Exploateringen kan slutföras först när kapacitetsökning är genomförd vilket planeras ske under år 2029.

Avfall

Varje enskild fastighetsägare uppmuntras till att källsortera och återvinna sitt avfall. Miljöhus kan uppföras inom kvartersmark för bostadsändamål. Närmsta återvinningsstation ligger i Fågelbo ca 800 meter österut från planområdet. Mindre återvinningsstation finns nere i hamnen på östra sidan, ca 500 meter söderut från planområdet.

El & tele

Företaget Skanova har telenät i gatan utanför. Anslutning är möjlig, kontakt med ledningsägare/leverantör fordras.

Fiber

Företaget Gästabudsstaden har dataledningar i gatan utanför planområdet. Anslutning är möjlig, kontakt med ledningsägare/leverantör fordras.

Fjärrvärme

Företaget Vattenfall har fjärvärmeledningar utanför planområdet. Anslutning är möjlig, kontakt med ledningsägare/leverantör fordras.